top of page

Tanker om minimalisme

  • Forfatters billede: Milleville
    Milleville
  • 11. nov. 2018
  • 4 min læsning

Her på Milleville blomstrer der i øjeblikket mange tanker om minimalisme i hverdagen og om, hvordan man egentlig ganske nemt kan få lettet sin hverdag ved bare at få styr på sine ting.

Minimalisme er oppe i tiden og jeg synes at elementer herfra giver stor mening og stof til eftertanke.

Om man kører minimalisme-vejen helt 100 eller bare vælger at inddrage enkelte aspekter herfra i sin hverdag, er der bestemt brugbare elementer, som nemt kan inkorporeres og efterleves - og det giver da mening på flere fronter; privatøkonomisk, praktisk og miljømæssigt.


I den travle hverdag har man sjældent tid til at overveje sine akkumulering af ting. Ofte ender man nemt med at kigge over til naboen og så ville have de samme ting - som minimum. Det er også nemt at blive fristet af reklamer, når man går i butikker osv. Man kan simpelthen hele tiden købe nyt af det ene og det andet - der findes uendeligt mange dimser. Er man samler, kan man nemt have flere af samme ting, hvilket jeg heller ikke kan sige mig fri for - senest ved en lettere oprydning i køkkenskabet, fandt jeg og min mand ud af, at vi havde 4 forskellige salt og pebersæt - og vi bruger kun det ene!


Vil man tænke lidt på sin plads i verden og på klimaet, kan et fokus på forbrug rent faktisk forbedre privatøkonomien (man lader være med at købe det man allerede har i forvejen), gøre oprydning/rengøring nemmere (ikke så meget at flytte rundt på, vedligeholde og bekymre sig om) og bruge mindre plads på opbevaring med en langt bedre udnyttelse af sine kvadratmeter til følge. Intet mindre end NICE!

Tænk også på at ting = forpligtelser. Man bekymrer sig om dem, vedligeholder dem, flytter rundt på dem, osv.


Efter at have læst "Magisk oprydning" af KonMari - som er en japansk oprydnings-guru (læs den, du fortryder det ikke!) - kan man kun blive inspireret til selv at tage en gennemgang af sine ting og se på, hvad man faktisk reelt set har behov for og glæder sig over. Resten kan ligesågodt doneres til nogle, der vil blive glade for det, sælges på DBA eller køres til genbrug så det ikke bare står og samler støv. KonMari's tanke er også lidt at alt det, der fylder omkring os, også har en tendens til at fylde indeni en selv.

Har man overblik, har man bedre fred og når det hele ikke sejler, kan man bedre agere i sin hverdag.

Det er helt sikkert en kunst at være vedholdende overfor sig selv, når man for 27. gang har sat noget i kælderen, som man måske får brug for senere (det er det, man fortæller sig selv). Langt bedre er det at komme af med tingene, og så kan man jo altid købe noget tilsvarende såfremt man virkelig skulle få behovet en dag. Issuet er faktisk ofte, at når man kommer til den dag, hvor man har brug for det man har gemt, ender man alligevel med at købe nyt i stedet, da man enten har glemt det man har i kælderen eller der i mellemtiden er kommet en flottere udgave, som man hellere vil have! Og så er det, at man ender med de der 4 salt- og pebersæt...

Værd at bemærke er, at KonMari ikke mener, at man skal have så lidt ting som muligt, men at man skal have præcis de ting, man glæder sig over samt de ting, man reelt set bruger og har behov for at have.


Et rigtig godt sted at starte i forhold til at få et overblik over, hvor meget man egentlig har, er at starte i sit tøjskab - prøv lige at tælle hvor mange bluser, bukser, tasker, sko, jakker osv. der er - mit tal ligger på 247 (ekskl. sokker og undertøj)! - hvor mange har du mon?

- Man bliver overrasket! Det siger sig selv, at med 247 items skal jeg virkelig bruge delene med omtanke, hvis jeg nå skal bruge hver item minimum en gang om året! Det giver altså stof til eftertanke...

Hvor mange har du mon selv?


Som en konsekvens har jeg installeret app'en Stylebook på min telefon (der findes også mange andre lignende apps) og jeg har nu langt om længe fået et overblik over, hvad jeg rent faktisk har i mit skab. I app'en kan jeg se min garderobe (virtuelt) og holde øje med fordelingen. Til det vil du måske sige - man kan jo bare kigge i skabet - men, det kan man jo netop ikke når man står i en butik og prøver en sort kjole og så i app'en kan se, at dem har man jo faktisk 10 af i forvejen - det havde man jo bare lige glemt, da man faldt over kjolen!

Derfor - igen - man bliver overrasket... Ret meget aha-oplevelse, når man efterfølgende kan se, at man har en tendens til at købe ting der ligner hinanden - og dermed ikke har den store variation i sin garderobe.

Men, men, men - det er jo lidt svært at lave om på, hvis ikke man ved det. Jeg synes, app'en hjælper til at blive langt mere selektiv ved shopping af nyt tøj, for mit mål er ikke en voksende garderobe, men en varieret og dynamisk garderobe, hvor de enkelte dele skiftes ud hen ad vejen.


Det er sin sag at undgå fejlkøb, men den minimalistiske trend ser jeg som et godt udgangspunkt i forhold til det løbende forbrug og glæde ved de ting man har. Så man lige vender det en ekstra gang inden man bruger sine hårdt indtjente moneter på ting og sager, man egentlig hverken har glæde af eller brug for. Og det sparede forbrug kan man jo netop så anvende til ting, der gør én selv glad - hvad enten det er byture, ferier, oplevelser, afbetaling af dyre lån eller en erstatning af en ting man har med en anden i bedre kvalitet.

Det helt bærende element her er: ved at tænke over forbruget og agere på det grundlag, kan man flytte forbruget over til det, der giver mening for én selv.

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page